Jelšovčania priniesli do klubu betlehemy z vlastných domácností

16.12.2012 Nitra

Jelšovce 16. decembra (TASR) – Obyvatelia Jelšoviec v okrese Nitra si predvianočné obdobie spríjemnili výstavkou vlastných betlehemov v priestoroch klubu Šanca.

Počas otvorenia výstavy dnes betlehemy pokrstil miestny kňaz Roman Kuna. Jelšovčania priniesli do klubu zhruba 25 betlehemov vyrobených z papiera, šúpolia, moduritu či dreva, ktorými si počas Vianoc zdobia vlastné domácnosti. Tri betlehemy zapožičalo na výstavu Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre, ktoré má vo svojom zbierkovom fonde niekoľko betlehemov.

Betlehemy patria k charakteristickým vianočným rekvizitám. Na území dnešného Slovenska sa začali stavať od 13. storočia. Rakúsko-uhorský cisár Jozef II. vydal koncom 18. storočia nariadenie, ktorým zakázal stavať v kostoloch betlehemy pre ich nadmernú nákladnosť a honosnosť.

Jeho nariadenie malo paradoxne za následok rozkvet betlehemov, pretože ľudia ich v zjednodušenej podobe začali stavať doma. Ich autormi boli domáci majstri, boli to teda ľudové betlehemy.

Vyrábali sa z dostupných materiálov, z hliny, kovu, textilu i papiera, najčastejšie však z dreva. Za najkrajšie sú považované drevené betlehemy z okolia banských miest. V dnešných Štiavnických Baniach bola v 19. storočí odborná rezbárska škola, kde sa učili žiaci vyrezávať aj betlehemy. Nový rozkvet zaznamenali betlehemy po roku 1989. Sú to však už originálne diela, ktoré nemožno zaradiť medzi ľudové betlehemy.
 

Vyberte región